Kris för polska vindkraftsparker

Vindkraftspark i Zagorze. Foto: wikipedia.

De flesta polska vindkraftsparker går med förlust på grund av de låga elpriserna och börjar få problem med att betala tillbaka lån, skriver affärstidningen Puls Biznesu.

Vissa av ägarna går in för att omförhandla sina kreditavtal och förlänga låneperioden, för andra vill bankerna ha in bättre säkerheter vilket kan fungera för de större anläggningarna, men många av de mindre riskerar konkurs eftersom intäkterna helt enkelt inte räcker till räntorna.

Nya regler för fastighetsskatt blir ytterligare en belastning för företagen.

Den nya regeringen prioriterar emellertid den inhemska kolkraften – i valkampanjen lovade premiärminister Beata Szydło nya jobb inom kolgruveindustrin, och i maj förra året uttryckte utrikesminister Witold Waszczykowski till tyska medier sitt förakt för förnybar energi, som – liksom cyklister och veganer – enligt hans uppfattning inte har något med traditionella polska värderingar att göra. (Warsaw Voice och wB 6 feb 17)