Polen vill att Tusk ska be regeringen om stöd inför valet

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Om Donald Tusk vill ha regeringens stöd inför valet av ordförande i Europeiska rådet, så får han officiellt be om det. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski.

Vid toppmötet i Malta nyligen sade Tusk att han gärna sitter kvar en mandatperiod till, och hänvisade till att han stöds av många EU-ledare. Regeringen har ännu inte gett besked om ifall man ger Tusk sitt stöd eller ej, säger Waszczykowski, men internationellt sett har ingen under de senaste 30 åren kandiderat till en så hög post utan att talat med sitt eget hemland.

Men i direkta samtal med Tusk ska jag fråga vad han vill göra som ledare för Europeiska rådet, som kan övertyga den polska regeringen om att stödja honom, säger utrikesministern. Hittills har han inte gjort något som bidragit till att främja polska intressen i EU.

Tusks mandatperiod löper ut i slutet av maj, då han har suttit i två och ett halvt år, och EU-ledarna beslutar i nästa månad om han ska väljas om eller ej. Tysklands kansler Angela Merkel, som på tisdagen besöker Warszawa, har öppet sagt att hon gärna vill ha kvar Tusk på ordförandeposten.

Vi väntar oss en öppen diskussion med kansler Merkel, säger Waszczykowski. Hittills har vi haft intrycket att Tyskland ignorerar polska intressen vad gäller t.ex. områden, som energi, migration och klimat, men jag hoppas att det inte blir så nu.

Att Tusk skulle be regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om stöd för sin kandidatur är väl närmast ett önsketänkande. Särskilt som PiS-ledaren Jarosław Kaczyński flera gånger sagt att han inte anser att Tusk är lämplig på den posten.

Ett annat problem för PiS är att Tusk har lovat att ställa upp som presidentkandidat för sitt parti, Medborgarplattformen (PO), i det polska presidentvalet 2020. Den nuvarande presidenten Andrzej Duda är visserligen landets mest populära politiker, men det finns ju risk för att han skulle få svårt att hävda sig gentemot Tusk med hans tunga internationella erfarenhet. (Polskie Radio, TVP, TVN och wB 6 feb 17)