Kaczyński vill se EU som en nukleär stormakt

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Jag skulle välkomna att Europa blev en nukleär stormakt som motvikt till Ryssland. Men det räcker inte med en eller två atomubåtar, säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i en intervju Frankfurter Allgemeine Zeitung inför den tyska kanslern Angela Merkels besök i Warszawa på tisdagen.

EU måste reformeras om det ska överleva, säger PiS-ledaren. EU var en framgång fram till det begicks två allvarliga misstag – Lissabonfördraget och flyktingkrisen. Vi måste stärka nationalstaterna och minska unionens befogenheter. Vi måste skydda oss från monocentrismen, som bara har gynnat Tyskland.

Polska politiker har hela tiden sagt att flyktingarna ska hjälpas på plats, och vi är beredda att bidra ekonomiskt konstaterar Kaczyński. Ett massivt inflöde av flyktingar från andra världsdelar skulle innebära att den kristna civilisationen avvecklades.

Kaczyński är positiv till Angela Merkel, och håller med om att det vore bäst för Polen om hon blev omvald. EU-parlamentets förre talman Martin Schulz, som också ställer upp i valet, ser han som en obehärskad vänsterideolog, positiv till Ryssland.

Angela Merkel har aldrig varit lika anti-polsk som Schulz, säger PiS-ledaren. (Frankfurter Allgemeine Zeitung 6 feb 17)