Polens position inom EU allt svagare

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: Mark Müller, wikipedia.

Polens rösträtt i EU kan komma att frysas om regeringen inte tänker om och börjar följa de demokratiska reglerna. Det säger Jyrki Katainen, vice ordförande i EU-kommissionen.

Tisdagens förestående möte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och regeringspartiets ledare Jarosław Kaczyński väcker förhoppningar om att de polska makthavarna åter börjar respektera de elementära värderingar som ligger till grund för EU.

När det gäller de demokratiska spelreglerna kan vi inte kompromissa. Antingen följer man lagen eller inte, menar Katainen.

Förutom mötet med regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ska Angela Merkel träffa den polska oppositionens representanter som bjudits in till tyska ambassaden. Inbjudan har väckt en hel del kritik från de regerandes sida.

Det intressanta är också att Merkel ska träffa partiledaren Jarosław Kaczyński som formellt inte sitter i regeringen. Enligt politiska bedömare kommer mötet i första hand att handla om Donald Tusks kandidatur till en andra mandatperiod som ordförande i Europeiska rådet. Den polska regeringen motsätter sig kandidaturen och är därmed det enda land som inte vill ha Tusk på denna post.

Varken president Andrzej Duda eller premiärminister Beata Szydło planeras delta i mötet.

Dorota Tubielewicz Mattsson