Tjeckien stöder omval av Tusk

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Tjeckerna är klart positiva till att Donald Tusk ska fortsätta som ordförande i Europeiska rådet. De styrande i Polen är dödliga fiender till Donald Tusk, men han har stöd av ett antal allierade i andra länder, skriver den tjeckiska tidningen Hospodarske Noviny.

Tusks mandat gåt ut i slutet av maj, och i mars avgör EU om man vill att han ska fortsätta en andra period. Den tyska kanslern Angela Merkel ser gärna att han fortsätter och tog upp frågan vid sitt besök i Warszawa i veckan. Men eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är kraftfullt motståndare till Tusk kommer Polen inte att ge honom sitt stöd.

Den tjeckiska regeringen är däremot helt och hållet för Tusk, han kan den här regionen och har bevakat regionens intressen, skriver Hospodarske Noviny. 2014 var han inte bara Polens kandidat utan hela Visegradgruppens (Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien) och inget av de fyra länderna har rätten att blockera ett omval utan att först diskutera det med de övriga tre.

För att bli omvald behöver Tusk kvalificerad majoritet, och det tycks inte vara några problem. Polen kan alltså inte blockera valet av honom. Det är mycket ovanligt att en person som inte stöds av sitt eget land väljs, men å andra sidan har Polen idag mycket få allierade i EU.

Tusk och Kaczyński har länge varit fiender och det är möjligt att regeringens agerande nu handlar om att försöka minska hans popularitet i Polen, säger en diplomat i Bryssel till tidningen.

Tusk har ingen rival – en fransk tidning har nyligen spekulerat i att den avgående franska presidenten François Hollande kanske kunde vara aktuell. Men han är inte populär, och det är inte troligt att den som klart har misslyckats på hemmafronten skulle få en hög post i EU.

Tusk har en klar majoritet bakom sig och, skriver tidningen, på toppmötet i Malta häromveckan talade premiärministrar vänskapligt vänskapligt om Vår Donald – att skilja från den andre Donald – amerikanen, Trump. Hospodarske Noviny 8 feb 17)