Waszczykowski: Nu spelar vi en roll på den internationella arenan

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: M. Jasiulewicz/ MSZ.

I stället för att stå och titta på när de stora spelarna agerar har vi i den nya regeringen själva gjort entré på den internationella spelplanen. Det sade utrikesminister Witold Waszczykowski på torsdagen i ett tal i parlamentet där han redogjorde för de stora linjerna i Polens utrikespolitik den närmaste framtiden, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Det finns inget motstridigt i kraftfulla ansträngningar att säkra Polens intressen och att oroa sig för EUs framtid, säkrandet av dess gränser och starka band med USA, sade utrikesministern. Vi vill reformera EU, inte avveckla det. En återgång till ett Europa som består av nationella egon vore lika skadligt som utopier om integration utan hänsyn till sociala och politiska realiteter på vår kontinent.

Trots en osäker internationell situation kan vi efter drygt ett åt vid makten säga att Polen har blivit mer säkert, sade han. Warszawa är engagerat i initiativ som ska öka den polska, den regionala, den europeiska och den globala säkerheten genom att ta del av Natos insatser och i en global antiterroristkoalition. Vi ökar vår diplomatiska närvaro runt om i världen i avsikt att stötta polska företag att expandera. Och vi bygger partnerskap med dem som stöder polackers utbildning utomlands och undervisning i det polska språket. (Polskie Radio 9 feb 17)