EU-pengar ökar tillväxten med 1 % i år

Tillväxten i den polska ekonomin kan öka med runt 1 % i år med hjälp av sådana investeringar där vi kan få bidrag från EUs sammanhållningsfonder, och med 1,5 % under 2017 och 2019. Det sade vice utvecklingsminister Jerzy Kwieciński till reportrar på torsdagen. Det verkar realistiskt eftersom vi ska teckna avtal för åtminstone hälften av den summa vi har att tillgå.

Allt kommer naturligtvis inte allt att märkas redan i år, men en stor del av det, säger ministern. En eventuell Brexit kommer inte att påverka EUs fonder negativt, men andra globala händelser kan naturligtvis innebära stora hot.

I EUs budget 2014–2020 finns 85,5 miljarder złoty (195 miljarder svenska kronor) avsatta för Polen, och förra året utgjorde EU-pengarna 0,4–0,6 % av landets bnp, sade Kwieciński. (Warsaw Voice 10 feb 17)