Kaczyński: Regeringen kan inte hjälpa till med utländska bolån

De som tagit bolån i schweiziska franc bör ta saken i egna händer gå till domstol, och inte räkna med att regeringen ska hjälpa till. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Inför presidentvalet våren 2015 utlovade president Andrzej Duda, som då ställde upp för PiS, ett hjälpprogram för de hundratusentals familjer som tagit bolån i utländsk valuta och fick problem när francen plötsligt ökade kraftigt i förhållande till złotyn.

Ännu har inget konkret förslag om hjälp till de drabbade har ännu lagts fram i parlamentet, trots flera års intensiva diskussioner om hur frågan ska lösas.

Att Kaczyński, som rimligen legat bakom Dudas ofta upprepade vallöfte, nu uppmanar låntagarna att reda ut problemen själva, säger möjligen något om relationerna mellan PiS-ledaren och presidenten.

Det är bättre att ta saken till domstolen, säger Kaczyński. Ja, inte för att folk inte ska ha tilltro till presidenten eller regeringen, utan för att den här frågan huvudsakligen avgörs av den ekonomiska situationen. Regeringen kan inte vidta åtgärder som leder till obalans i banksystemet, och det skulle vara illa för alla medborgare, inte bara för dem som har sina bolån i franc.

Fram till 2010 var det vanligt att bankerna rådde familjer att ta sina bolån i utländsk valuta, gärna stabila schweizerfranc. Men när Schweiz för några år sedan släppte francen fri ökade den snabbt i värde – vilket innebar att bolån i den valutan plötsligt var värda betydligt mer i złoty, vilket syntes både på amorteringar och räntor. Olika förslag har lagts fram om hur lånen ska konverteras till landets egen valuta – frågan är bara till vilken kurs och vem som ska stå för mellanskillnaden. PiS, som då var i opposition, ansåg att staten skulle hjälpa till, vilket också märktes i presidentvalskampanjen. (Polskie Radio 10 feb 17)