Stödet för PiS bara ökar

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) stöds idag av hela 40 % av väljarna. Det är 3 % mer än i januari och mer än dubbelt så mycket som det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), visar en färsk opinionsundersökning från opinionsinstitutet Cbos.

Medborgarplattformen, som hamnar på andra plats får 17 % (+1), och trea är det liberala partiet Moderna, som tappat mycket efter protesterna i parlamentet före jul. Moderna skulle få 9 % (±0) av rösterna om det vore val idag.

Populistiska Kukiz’15 landar på 8 % (±0), Vänsteralliansen (SLD) – som idag inte är representerat i parlamentet – får 5 % och lilla PSL (Bondeförbundet) får nöja sig med 3 %. SLD är inte representerat i parlamentet idag men skulle alltså galant komma in om det vore val idag. Bondepartiet skulle emellertid åka ut med dunder och brak – 3 % räcker definitivt inte.

Vore det val idag skulle valdeltagandet bli 66 % – lika högt som för en månad sedan, men högre än vid parlamentsvalet i oktober 2015 då drygt 50 % av de röstberättigade tog sig till vallokalen. (gazeta.pl 10 feb 17)