Jan Karskis rapport om judarna 1939/40

Jan Karski, en av kurirerna under andra världskriget.

Många av dem gick omkring eller sov under bar himmel. De hade inte tillräckligt med kläder eller täcken, man turades om att sova – de som inte sov stod och stampade eller sprang runt för att inte frysa. I timmar. Alla frusna, desperata, avtrubbade och hungriga. En flock av torterade djur, inte människor. Detta pågick i flera veckor.

Så beskriver kuriren Jan Karski det han såg i Bełżec, där tyskarna upprättat ett läger för judarna.

Jag glömmer det aldrig – aldrig i mitt liv har jag sett något så fruktansvärt, skriver han i sin rapport från det Polen som hösten 1939 ockuperats av både Nazi-Tyskland och Sovjetunionen.

Karski var en av de legendariska kurirerna mellan exilregeringen i London och den underjordiska Hemmaarmén i Polen. 1940 skrev han en rapport om vad han med egna ögon sett av tyskarnas behandling av judarna i Polen, Den Judiska Frågan i Landet.

Rapporten finns nu på svenska, översatt av Jacek Gancarson, Stockholm.

Läs vidare >>