JP Morgan: Polens bnp växer med 3,4 % i år

Den polska tillväxten landar på 3,4 % 2017, skriver det amerikanska finansbolaget JP Morgan i en rapport och höjer därmed sin tidigare prognos på 3 %. Analytikerna höjder också prognosen för 2018 från 3,1 % till 3,2 %.

Visserligen uppnår Polen inte den inflation som är centralbanken NBPs mål, men räntan höjs sannolikt inte förrän i mitten av nästa år, skriver JP Morgan.

I förra veckan skrev EU-kommissionen ner sin prognos för Polen. När det stod klart att förra årets tillväxt blev 2,8 % i stället för de 3,6 % som regeringen räknat med, bedömde kommissionen utsikterna för 2017 till 3,2 %.

Finansminister Mateusz Morawiecki tror på en tillväxt på över 3,5 % enligt statliga TVP. Årets budget bygger på att ekonomin växer med 3,6 %. (Polskie Radio och TVN 20 feb 17)