Recept ska krävas för dagen efter-piller

Hälsominister Konstanty Radziwiłł.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Hormonella preventivmedel – p-piller och dagen efter-piller – kommer bara att kunna fås på recept, säger hälsominister Konstanty Radziwiłł efter tisdagens konselj. Kraftfulla läkemedel som kan vara farliga och störa andra läkemedel och leda till skador på patienten ska bara få säljas på recept.

Jag skulle själv aldrig skriva ut dagen efter-piller till en patient, även om hon blivit våldtagen, sade hälsoministern.

Idag kan den som är över 15 år köpa dagen efter-piller utan att först gå till doktorn, men nu är det alltså slut med det. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att pillret framkallar ett tidigt missfall.

Fullkomligt fel, säger EU-parlamentarikern Joanna Senyszyn. Man avbryter inte graviditeten, man förhindrar befruktning.

När förslaget lades fram för ett år sedan möttes det med förvåning av EMA, Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Katarzyna Sabiłło på EMA påpekade då att det inte finns några vetenskapliga undersökningar som visar att någon avlidit eller drabbats av allvarliga biverkningar. Och det är bara om det finns som man kan återinföra recept, sade hon. (Rzeczpospolita och wB 20-22 feb 17)