PiS-toppar stöder Saryusz-Wolskis kandidatur

EU-parlamentarikern Jacek Saryusz-Wolski.
Foto: wikipedia.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill ju inte att landets förre premiärminister Donald Tusk ska väljas om som ordförande i Europeiska rådet, den institution där medlemsstaternas regeringschefer möts för att peka ut framtiden.

Det finns uppgifter om att premiärminister Beata Szydło nu ringer runt och försöker förankra ett förslag om att Jacek Saryusz-Wolski i stället skulle bli den kandidat som alla kan stödja. Saryusz-Wolski är EU-parlamentariker och representerar oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), det parti där Tusk tidigare var ordförande.

Uppgifterna förnekas visserligen av Szydłos kanslichef Beata Kempa, och Saryusz-Wolski själv har gått under jorden.

Men utrikesminister Witold Waszczykowski och senatens talman Stanisław Karczewski stöder Saryusz-Wolskis kandidatur, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Högskoleminister Jarosław Gowin, som också är vice premiärminister, ser också Saryusz-Wolski som en bra kandidat.

Han anser att en parlamentariker inom EUs ramar alltid ska arbeta för det egna landets intressen, säger Gowin till statliga TVP.

Saryusz-Wolski anses dock inte ha några reella chanser att bli ordförande i Europeiska rådet eftersom han varken varit president eller premiärminister. Det är ovanligt att EU väljer en ordförande som inte har stöd från sitt eget hemland. Samtidigt finns det ingen egentlig motkandidat, vilket PiS på det här sättet försöker åtgärda.

För att få Tusk att framstå som olämplig försöker PiS förknippa den pågående utredningen om pyramidföretaget Amber Gold med Tusk – i de bandade samtal som publicerades i den stora avlyssningsskandalen 2014 ska det framgå att Tusk blivit informerad om företagets verksamhet men inte agerat.

Enligt en färsk opinionsundersökning från statliga Cbos tycker 52 % av polackerna att regeringen bör stödja Tusk. (Polskie Radio, Rzeczpospolita och TVP 2 mars 17)