Saryusz-Wolski bryter tystnaden

EU-parlamentarikern Jacek Saryusz-Wolski.
Foto: wikipedia.

Polen och Europa väntar med spänning på att EU-parlamentarikern Jacek Saryusz-Wolski ska kommentera spekulationerna om att han ställer upp som Lag och Rättvisas (PiS) motkandidat till Donald Tusk i kampen om ordförandeskapet i Europeiska rådet.

Men Saryusz-Wolski ger ingalunda klara besked. På sitt Twitter-konto skriver han: ”Det är avslöjande hur lätt ett informationskrig kan produceras till följd av mediespekulationer som bygger på ett brev från Moskva som i sin tur bygger på två anonyma diplomatiska källor”. Det var naturligtvis en släng åt Financial Times reporter, Henry Foy som sammanställt materialet om det påstådda samarbetet mellan Saryusz-Wolski och Lag och Rättvisa (PiS). Foy har efter många år som FT:s korrespondent i Warszawa nu blivit flyttad till Moskva.

Saryusz-Wolskis tystnad har väckt stor uppmärksamhet. Han tillhör det liberala oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) men pekas ut som PiS kandidat att efterträda Donald Tusk i EU. Spekulationerna florerar – ska Saryusz-Wolski lämna Medborgarplattformen och ansluta sig till PiS? I så fall varför? Har han möjligen blivit erbjuden posten som utrikesminister i PiS-regeringen mot att delta i spelet som syftar att störta Tusk? Frågorna kan multipliceras. Men faktum är att en politiker av Saryusz-Wolskis rang skadar sitt eget anseende när han vägrar att kommentera nyheterna. Hans tystnad talar för att han nu gått med i PiS:s rävspel.

Dorota Tubielewicz Mattsson