Polen stöder inte omval av Tusk

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Den polska regeringen anser inte att Donald Tusk ska väljas om till ordförande i Europeiska rådet. Det säger Beata Mazurek, talesperson för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) på lördagen.

PiS anklagar Tusk för att ha brutit mot neutralitetsprincipen vad gäller en medlemsstat, för att ha agerat mot polska intressen i EU, samt för att stödja oppositionen i Polen. Det största oppositionspartiet i landet är Medborgarplattformen (PO), som Tusk grundat.

Medborgarplattformen utgör en särskild sorts opposition som inte döljer sin negativa inställning till staten, säger Mazurek.

Enligt ryktet håller premiärminister Beata Szydło nu på att hos EUs ledare introducera en ny kandidat, den polske EU-parlamentarikern Jacek Saryusz-Wolski, också han från Medborgarplattformen. Såväl utrikesminister Witold Waszczykowski som regeringspartiets talman i senaten Stanisław Karczewski, stöder hans kandidatur.

Uppgifterna har väckt stor uppmärksamhet i Polen och Saryusz-Wolski höll sig till en början undan men twittrade sedan att alltihop bara var spekulationer.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński har i flera månader sagt att Polen inte bör ge sitt stöd till Tusk – hans främsta politiske rival sedan många år.

Han arbetar för lösningar i EU som är extremt farliga för Polen, sade Kaczyński i januari. Som exempel nämner PiS-ledaren förslaget att medlemsländer som inte vill ta emot flyktingar i stället ska få betala en viss summa per flykting till en fond. Den polska regeringen vill varken ta emot flyktingar från Nordafrika och Mellanöstern eller bidra till deras uppehälle.

Saryusz-Wolski anses inte ha någon chans eftersom han varken varit premiärminister eller president, vilket är det vanliga. Samtidigt är det normala att en kandidat stöds av sitt eget land. Men Tusk har ett massivt stöd av övriga EU-länder – Tjeckien och Slovakien, som tillsammans med Polen och Ungern ingår i Visegradgruppen, tycker dessutom att han är den bästa kandidat man kan tänka sig eftersom han känner till förhållandena i Öst- och Centraleuropa. (Polskie Radio och wB 4 mars 17)