Carl Bildt och Polens affärer

Carl Bildt. Foto: Bengt Nyman, wikipedia.

Sveriges förre statsminister och utrikesminister Carl Bildt har till PiS-regeringens förtret blandat sig in i Polens angelägenheter. På sin Twitter-sida har han uttalat sig om Jacek Saryusz-Wolskis kandidatur till ordförande för Europeiska rådet.

The President of the European Council has to be an ex-PM with experience of how the Council works. Strange Warsaw doesn’t see that, skrev Bildt. Han påpekar också att Donald Tusk som f.d. premiärminister har deltagit i ett flertal toppmöten.

Bildts uttalande ses inte med blida ögon av makthavarna i Polen.

Han är bara en före detta premiärminister i Sverige, säger parlamentsledamoten Karol Karski från regeringspartiet Lag och Rättvisa, PiS, till TVN24 i ett försök att förminska Bildts roll.

Tusk representerar tyska intressen i EU och motarbetar den polska regeringen, hävdar Karski. Saryusz-Wolski kommer att verka för Polens bästa.

Karski tycks inte vara insatt i de regler som gäller vid valet av ordförande i Europeiska rådet. Liksom utrikesminister Witold Waszczykowski och partikollegan Krystyna Pawłowicz ifrågasätter han Tusks polskhet. Ingen av dem tycks ha förstått att uppdraget som ordförande i Europeiska rådet inte går ut på att lobba för enbart polska intressen.

Det är tveksamt att någon inom PiS på allvar tror på att Saryusz-Wolski kan bli vald istället för Tusk. Så vad handlar det här om? Måste PiS nu stå för partiledaren Jarosław Kaczyńskis privata vendetta mot Tusk? Och vad har han lovat Saryusz-Wolski för att denne skulle sätta sitt goda namn och sin auktoritet på spel?

Det blir Polen som får ta konsekvenserna av detta regeringspartiets misstag.

Dorota Tubielewicz Mattsson