”Kiełbasagate”

President Duda har ertappats med att äta korv under fredagen i fastan. Foto: twitter.

President Andrzej Duda har i dessa sportlovstider begett sig till de polska Tatrabergen för att åka skidor. En liten film har dock spelats in av människor som med stor sannolikhet tillhör den ”sämre sorten” och skakar om internet. Duda tränger sig in före kön till skidliften. Han är på strålande humör. De väntande i kön buar ut honom och hänvisar till slutet av kön.

Ett vittne till händelsen berättar att samtliga väntande var förbannade framför allt för att tillgången till liften och kassorna stängdes av utan någon som helst information om vare sig anledningen eller den förväntade tiden för avbrottet. Polens ”herrar” har återigen demonstrerat sin egen och maktens arrogans.

Dudas vistelse i bergen har föranlett även andra ”skandaler”. Presidenten har filmats ätande … en korv! I dessa fastetider är det ju ett brott mot regler som den utåt så gudfruktige Duda borde följa eller åtminstone känna till. Presidentkansliet meddelar att presidenten ingalunda förtärde korvar utan fyllda paprikor. Hur som helst tog ”kielbasagate” fart i de sociala medierna. Dessa båda till synes triviala händelser återspeglar emellertid den dubbelmoral som präglar dagens polska makthavare.

Dorota Tubielewicz Mattsson