Saryusz-Wolski lämnar EPP och Medborgarplattformen

EU-parlamentarikern Jacek Saryusz-Wolski.
Foto: wikipedia.

EU-parlamentarikern Jacek Saryusz-Wolski, som representerar oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), har sparkats från posten som vice ordförande i partigruppen EPP (European People’s Party) och lämnar därför EPP. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Saryusz-Wolski ställer på initiativ av regeringen i Warszawa upp som motkandidat till Donald Tusk inför valet av ordförande i Europeiska rådet. EPP vill att Tusk ska stanna en period till.

Saryusz-Wolski tillhör samma parti som Tusk, oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Han säger sig vara trött på polska EU-parlamentariker från Medborgarplattformen trycker på för att EU ska engagera sig i den polska inrikespolitiken. EU har ju uttryckt oro för rättssäkerheten, pressfriheten och andra aktuella frågor i Polen.

Även Medborgarplattformen har beslutat att kasta ut Saryusz-Wolski ur partiet.

Tusk, som tillträdde 2014, är Europeiska rådets andre ordförande. Den förste, Herman Van Rompuy, innehade ordförandeposten i två perioder. Principen är att ordföranden ska väljas enhälligt, men PiS-ledaren Jarosław Kaczyński anser att Tusk under sin tid som ordförande drivit igenom en politik som är extremt skadlig för Polen – Tusk anser att även Polen bör vara med och ta ansvar för de flyktingar som kommer till Europa.

I stället lanserar Kaczyński Saryusz-Wolski, som aldrig varit premiärminister eller president och därför inte har någon erfarenhet av arbetet i Europeiska rådet.

Tusks mandatperiod går ut i sommar, och beslut om vem som ska utses till ordförande fram till 2020 tas på EU-toppmötet senare i veckan.

Tusk har starkt stöd i resten av EU – även inom Visegradgruppen där Polen har stort inflytande. Han anses ha hanterat Greklandskrisen, flyktingkrisen och Brexit på ett berömvärt sätt.

Warszawa anser att Tusk borde ha sett mer till polska intressen, och uppfattar i stället Saryusz-Wolski som en garanti för ”opartiskhet”. Ett annat skäl till att PiS ogillar ett omval är att Tusk ställer upp i det polska presidentvalet 2020, vilket tros minska den nuvarande presidenten Andrzej Dudas möjlighet att bli omvald. (Polskie Radio och wB 6 mars 17)