Szydło och Duda uppskattas mer än regeringen

Premiärminister Beata Szydło och president Andrzej Duda.

Drygt hälften av polackerna är missnöjda med regeringen, visar en färsk opinionsundersökning från Kantar Public. En tredjedel av de svarande, 37 %, tycker att regeringen gör ett bra jobb.

Vad gäller premiärminister Beata Szydło är betyget lite bättre – 44 % är positiva och 45 % negativa.

Ytterligare snäppet bättre tycker de tillfrågade att president Andrzej Duda sköter sig – 46 % är nöjda, 44 % missnöjda.

Siffrorna har inte förändrats nämnvärt sedan företagets mätning i januari.

Regeringen har fler motståndare än supportrar, konstaterar Kantar Public, medan ungefär lika många är positiva som negativa till Szydło och Duda.

Szydło och hennes regering har emellertid bättre siffror än den förra regeringschefen Ewa Kopacz och hennes ministrar. Duda får däremot betydligt lägre betyg än förre presidenten Bronisław Komorowski.

Undersökningen omfattade 1050 röstberättigade och genomfördes 17–22 februari. Då hade den nuvarande premiärministern Beata Szydło just tillbringat en vecka på sjukhus efter en uppmärksammad bilolycka, aktuella samtalsämnen för dagen var budgeten, aborter, luftföroreningar, avverkning i urskogen Białowieża och en provocerande teaterpjäs i Warszawa.

Samtidigt ska man komma ihåg att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ökar även om regeringen får dåligt betyg. PiS stöddes i februari av 40 % av de tillfrågade i en opinionsundersökning, vilket är två procentenheter mer än i valet 2015. (Onet.pl och wB 6 mars 17)