Penderecki misstänks för samröre med säpo före 1989

Kompositören Krzysztof Penderecki. Foto: wikimedia commons.

Även den prisade kompositören Krzysztof Penderecki anklagas nu för att ha varit informatör åt kommunistregimens hemliga säkerhetspolis. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Men Penderecki nekar:

Jag har aldrig samarbetat med kommunisternas säkerhetspolis, säger han på fredagen. Jag känner inte till att det skulle finnas dokument där jag pekas ut som samarbetsman.

I förra veckan skrev högertidningen niezalezna.pl att ett nyligen påträffat dokument som undertecknats av en högt uppsatt säkerhetsofficer från kommunisttiden skulle visa på att Penderecki användes operativt eftersom han ofta reste utomlands.

Penderecki är en av landets mest berömda nu levande kompositörer.

För ett år sedan påträffades några kartonger dokument hos förre inrikesministern Czesław Kiszczak. Dokumenten anses bevisa att Solidaritetsikonen Lech Wałęsa informerat kommunistregimens säkerhetspolis mer än han tidigare tillstått. Filmregissören Andrzej Wajda och Penderecki tillhörde dem som ställde upp på Wałęsas sida. Wajda avled i oktober, och nu stöter man på dokument som visar att även Penderecki skulle ha tillhört den stora grupp polacker som mer eller mindre motvilligt rapporterade till underrättelsetjänsten före kommunismens fall. (Polskie Radio, niezalezna.pl och wB 3/6 mars 17)