PiS tappar stöd i februari

Trots den uppskattning som polackerna i andra halvan av februari visade sin premiärminister och sin president tycks det som att regeringen i sig tappar stöd.

Enligt den opinionsundersökning som publicerades på måndagen är 51 % av polackerna missnöjda med regeringen, och den siffran stöds av en färsk opinionsundersökning från institutet Ibris som publiceras på tisdagen – bara 33 % skulle fösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om det vore val idag – en minskning med 3,2 % sedan Ibris förra mätning.

Även oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) faller – idag skulle de få 18 % av rösterna. Tappet, 2,1 % är inte lika stort som PiS. Moderna landar på 11,6 % (-1,8 %).

Kukiz’15 med drygt 8 %, partiet PSL (Bondeförbundet) med 6,2, skulle få sitta kvar i parlamentet om det vore val idag. Och Vänsteralliansen (SLD) som så snöpligt slogs ut i valet 2015 skulle med god marginal klara 5 %-spärren – hela 6,2 % skulle lägga sin röst på SLD idag.

Övriga opinionsinstitut lär också komma med resultatet av sina undersökningar de kommande veckorna och då kan man se om trenden håller sig över lag. Fram till början av februari pekade de flesta siffror uppåt för PiS men det är möjligt att de ständiga kontroverserna med domstolsväsendet och medierna nu tär på förtroendet. (Onet.pl och wB 7 mars 17)