Den 8 mars blev en dag för strejker

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Kvinnor i polska städer tog på onsdagen ledigt och gick ut gatorna för att visa att de inte går med på en begränsning av deras rättigheter. Det är en fortsättning på den svarta marschen som hölls den 3 oktober förra året, då hundratusentals kvinnor tvingade regeringen att avstå från en ytterligare skärpning av abortlagen.

Istället för att som vanligt snällt ta emot traditionella blommor och lyckönskningar på Kvinnodagen höjde kvinnorna idag sina röster för ökad jämställdhet i arbetslivet, för bättre tillgång till receptfria preventivmedel, till assisterad befruktning och prenatala undersökningar, bättre sexualundervisning i skolan och mindre våld i hemmet. Kvinnorna kräver också att samvetsklausulen, som ofta missbrukas av läkare, ska avskaffas.

Läs vidare >>