PiS vill blockera valet av Tusk

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Det ultrakonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har lagt mycket tid och kraft på att misskreditera ordföranden i Europeiska rådet Donald Tusk och omöjliggöra hans omval. Man har lanserat en egen kandidat och premiärminister Beata Szydło har ringt och skrivit till europeiska ledare och begärt stöd för honom.

Utrikesminister Witold Waszczykowski lobbade för den nye kandidaten Jacek Saryusz-Wolski vars kandidatur ingen inom EU tycks ta på allvar.

Eftersom påtryckningarna och förtalet av Tusk inte gett väntat resultat tar nu PiS-regeringen till plan B. Waszczykowski sa i TVN24 på torsdagsmorgonen att regeringen tänker göra allt för att förhindra att Tusk väljs om. Högermedierna förutspår ett stort bråk på dagens EU-toppmöte i Bryssel – Polen kommer inte att underteckna beslutet. Man vill tvinga EU att skjuta upp valet.

Experterna hävdar att Polens vägran inte förändrar någonting – det är majoritetsval som gäller. Det är alltså tveksamt om Polen kommer uppnå sitt mål.

Vad gör PiS-ledaren Jarosław Kaczyński och hans parti i så fall härnäst? Utan tvekan kommer man att försöka skylla på någon – oppositionen, det liberala EU och Tusk själv. Den antieuropeiska propagandan blir ännu aggressivare. EU kommer att framställas som krisdrabbat, odemokratiskt och styrt av Tyskland ensamt. Därifrån är vägen inte lång till antydningar att Polen borde lämna Europeiska unionen.

Är detta Kaczynskis yttersta mål med det irrationella bråket kring ordförandeposten i Europeiska rådet?

Dorota Tubielewicz Mattsson