Kaczyński: Vi har inte mer gemensamt med Le Pen än med Putin

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Den franska presidentkandidaten Marine Le Pen sade i förra veckan att hennes parti, Nationella Fronten, har samma uppfattning om Europa som regeringarna i Polen och Ungern.

Även om det inte finns någon formell allians, så har vi samma stora idéer om Europas framtid som man har i Polen och Ungern, sade Le Pen.

Senare sade hon till Radio Zet att hon instämmer i Jarosław Kaczyńskis uppfattning att EU gick för långt och lagt sig i Polens inre angelägenheter vad gäller till exempel konflikten om Konstitutionsdomstolen.

Jag tror att vi kan arbeta tillsammans i många frågor, sade Le Pen till Radio Zet. Om jag blir president i Frankrike kommer jag att tillsammans med Viktor Orbán och Jarosław Kaczyński att ta debatten om det som är oacceptabelt i EU.

Den konservativa tidningen Rzeczpospolita tolkade hennes uttalande som ett förslag att tillsammans montera ned EU i dess nuvarande skick – ett uttryck som hon aldrig använde. Men uttalandet väckte stort uppseende i Polen.

Beata Mazurek, talesperson för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), gick på måndagsmorgonen ut med en dementi.

Polen har inget intresse av att montera ned EU, sade hon.

Senare på dagen kände sig också PiS-ledaren Jarosław Kaczyński manad att dementera alla rykten.

Det är vilseledande och manipulativt att påstå att PiS vill ta Polen ur EU, sade han på en i hast sammankallad presskonferens. Vi har inte mer gemensamt med Le Pen än med Vladimir Putin.

Han underströk också att Polen inte ställer upp på att medlemsstaternas samarbete ska utvecklas i olika hastigheter.

Det innebär i själva verket att vi bryter upp EU, sade Kaczyński. Polen är numera ett land som vågar stå upp mot denna fruktansvärda idé, som riktas mot stater i vår del av Europa. utrikesminister Witold Waszczykowski talade i januari med Le Pen, och hon är definitivt inte på samma sida som den polska regeringen. (Le Nouvel Observateur, Radio Zet och Polskie Radio 13 mars 17)