Tusk kallad att vittna i polsk domstol

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, har kallats till förhör hos åklagarmyndigheten i Warszawa den 15 mars i samband med en utredning om att det polska kontraspionaget (SKW) 2010, när Tusk var premiärminister, skulle ha samarbetat med främmande makt.

Enligt uppgifter i medierna ska det ha handlat om och ryska FSB (KGBs efterträdare).

SKWs förre chef general Janusz Nosek, har i Radio RMF FM sagt att de polska trupperna i Afghanistan kunnat flytta sin utrustning över ryskt territorium genom att det militära kontraspionaget samarbetat med ryska kollegor. Enligt Nosek hade Tusk godkänt samarbetet, som inte innebar något hot mot Polen utan tvärtom, tjänade statens intressen och säkerhet.

Att frågan nu tas upp i rätten är politiskt motiverat, avsikten är att misskreditera SKWs ledning under Tusks tid, säger Nosek.

Sannolikt ingår förhöret också i den kampanj som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) bedriver mot landets förre regeringschef. Det finns också andra rättegångar där Tusk kommer att kallas till förhör – bland annat vad gäller flygolyckan vid Smolensk 2010, då förre presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom. Presidentens bror, Jarosław Kaczyński som är ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), anser att Tusks stab på olika sätt kan lastas för flygkatastrofen. Samtidigt har PiS öppnat upp haveriutredningen som slog fast att dåligt väder, dålig kommunikation mellan flygplanets och flygfältets säkerhetssystem och misstag från besättningen var orsaken till att presidentplanet störtade. PiS försöker i stället visa att kraschen berodde på ett politiskt sabotage.

Tusk är redo att vittna i rättegången, men kan inte komma till Polen den 15 mars eftersom han sedan tidigare är upptagen i Europaparlamentet i Strasbourg. Ett nytt datum kommer att utsättas. (Warsaw Voice och wB 14 mars 17)