Medborgarplattformen går framåt

Mindre än en tredjedel av väljarna, 29 %, skulle rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om det vore val idag. Det visar en opinionsundersökning som opinionsinstitutet Ibris gjort för tidningen Rzeczpospolita. PiS har tappat 6 % jämfört med Ibris mätning i februari, och partiet skulle inte ensamt kunna bilda regering om detta vore ett valresultat.

Stödet för oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har ökat från 17 % till 27 % under samma period – gapet mellan det förra och det nuvarande regeringspartiet har alltså minskat från 18 % till 2 %.

Under sökningen genomfördes dagarna efter EU-ledarnas möte i Bryssel på premiärminister Beata Szydło försökte förhindra att Polens förre regeringschef Donald Tusk valdes om som EUs permanenta rådsordförande. Anledningen till de förändrade procentsiffrorna är inte att färre personer skulle rösta på PiS utan att det tidigare stora antalet osäkra har tagit ställning – för Tusk och det parti han tidigare ledde – Medborgarplattformen.

PiS kamp mot Tusk har sina rötter i gammal inrikes rivalitet, och kan kulminera 2020. Då är Tusks mandat som EU-chef över och han väntas ställa upp i det polska presidentvalet. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, som redan förbereder nästa parlamentsval, vill på inga villkor ha ärkerivalen Tusk som president.

Liberala partiet Moderna ligger på 9 %, populistiska Kukiz’15 på 8 % – båda har tappat lite stöd. Bondeförbundet (PSL) ligger kvar på 6 %, och vänstern landade på 5 %. (Warsaw Voice och wB 21 mars 17)