Macierewicz anmäler Tusk till åklagare

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom.
Foto: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz har nu informerat åklagarmyndigheten om att förre premiärministern Donald Tusk agerat mot Polens intressen efter flygolyckan vid Smolensk 2010. Det säger en regeringskälla till polska nyhetsbyråer.

Genom att följa Chicagokonventionen om olyckor i internationell luftfart ska Tusk ha bidragit till att den polska haveriutredningen därigenom begränsades. I stället borde man ha följt en överenskommelse mellan Ryssland och Polen från 1993, menar Macierewicz som anklagar Tusk för ”diplomatiskt förräderi”.

Till högertidningen Gazeta Polska säger Macierewicz att Tusk ska ha undertecknat ett olagligt avtal om reparationer av andra plan av samma modell som det störtade presidentplanet. Kontraktet gick till ett ryskt företag i stället för ett polskt. Att planet, en Tupolev, tillverkats i Ryssland kan ha spelat in vid det beslutet. Även det polska kontraspionaget ska anmält detta till åklagaren.

Tusk ska ställas till svars för att han skrev ett skandalöst avtal med Rysslands president Putin som var skadligt för Polen, säger försvarsministern till Gazeta Polska.

PiS-regeringen har ända sedan olyckan 2010, på president Lech Kaczyński och 95 andra omkom, hävdat att dåvarande regeringschefen Donald Tusk hade ett finger med i spelet när det gällde flygolyckan vid Smolensk 2010. Dels anser man att planet utsattes för ett politiskt attentat på initiativ av Moskva, och att Tusk hjälpte till att sopa igen spåren. Dels hävdar man det var fel på planet – vilket var Tusks ansvar, och det är det man vill visa här. (Polskie Radio och wB 21 mars 17)