Brittisk exminister kritiserar Szydło för flyktinguttalande

Dennis MacShane, f.d. EU-minister i Storbritannien.
Foro: wikipedia.

Mycket ofta får jag höra i Europa att vi inte ska koppla ihop migrationspolitiken med terrorism, men det är ju omöjligt att inte göra det. Det sade premiärminister Beata Szydło efter terrorattentatet i London i veckan. Uttalandet har mötts av upprördhet och Storbritanniens förre EU-minister Denis MacShane svarar i ett brev som publiceras i tidningen Rzeczpospolita.

Hennes uttalande är inte ett uttryck för solidaritet, sorg och stöd, skriver MacShane. Nej, budskapet från Polen är att EUs invandringspolitik är orsaken till dessa fruktansvärda händelser. Ms Szydło har fel i varje avseende. Terroristen var född och uppvuxen i Storbritannien och är lika brittisk som Theresa May eller David Beckham. Han var inte invandrare.

När nationalistiska och populistiska demagoger i Storbritannien talar om invandrare föregås det ordet oftast av adjektivet ”polsk”. De flesta analytiker är eniga om att folkomröstningen i juni 2016 (som ledde till Brexit) i stor utsträckning orsakades av massinvandringen av polska medborgare.

Så när Ms Szydło fördömer EUs migrationspolitik tror många (om än inte de flesta) britter troligen att premiärministern från Warszawa talar om miljoner polackers rätt att komma till Storbritannien med tillträde till brittiska skolor, brittisk sjukvård och brittiska sociala förmåner. … trots att de inte betalat sociala avgifter och ibland inte ens skatt. Huvudkravet från nationalistiska EU-skeptiker i Storbritannien är att minska, stoppa och till och med vända flödet av polska och andra europeiska invandrare.

Den senaste flyktingkrisen har föga att göra med modern terrorism. De tragiska dödsfallen i London (den här veckan) är ingenting mot de 3 000 brittiska män, kvinnor och barn som under 25 år mördats av katolska nationalister från IRA efter 1968. De flesta av dessa mördare var av brittisk eller irländsk nationalitet. Men Storbritannien har alltid tillåtit ett fritt flöde av irländska medborgare till Storbritannien även när terroristkampanjen kulminerade, skriver MacShane. (Rzeczpospolita 23 mars 17)