Moody’s höjer prognosen till 3,2 %

Kreditvärderingsinstitutet Moody’s har uppgraderat prognosen för tillväxten i Polen till 3,2 % från 2,9 % i december. Skälet är att den ökade konsumtionen inom landet piggar upp ekonomin, skriver nyhetsbyrån PAP.

Arbetslösheten har sjunkit snabbare än väntat och lönerna i näringslivet steg med 4,3 % i januari jämfört med 3,8 % under förra året. Den privata konsumtionen, som beräknas stå för 60 % av Polens bnp, kan alltså förmodas öka, skriver Moody’s.

Det är viktigt att komma ihåg att detta är en direkt följd den politik som regeringen driver tillsammans med näringslivet, säger Rafał Bochenek, talesperson för regeringen Szydło.

Det nya barnbidraget kommer också att öka konsumtionen, säger Bochenek. Familjeprogrammet 500+ har inte bara effekt på antalet födda utan också på ekonomin och konsumtion.

Vi räknar med att investeringarna kommer att ta fart i år eftersom vi ska kunna utnyttja EUs strukturfonder bättre, säger Bochenek. Så vi väntar oss ytterligare förbättringar på arbetsmarknaden och starkare extern efterfrågan.

Finansminister Mateusz Morawieckis egna beräkningar ligger dessutom ännu högre, på 3,6 %, påpekar Bochenek.

Å andra sidan var finansdepartementets prognoser förra året konsekvent högre än kreditvärderingsinstitutens och Statistiska centralbyråns (GUS). (Rzeczpospolita och wB 27 mars 17)