Polackerna gillar valet av Tusk

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Åtta av tio polacker anser att toppmötet i Bryssel för två veckor sedan var en framgång för EUs permanenta rådsordförande Donald Tusk och tre fjärdedelar tycker att mötet blev ett nederlag för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Det visar en färsk opinionsundersökning från Ipsos, som också visar att samtliga svarande såg toppmötet som en seger för Polen.

Det är mycket ovanligt att polackerna visar så stor samstämmighet i opinionsundersökningar, skriver nyhetsportalen Oko.press. Inte heller PiS egna väljare har låtit sig luras av propagandan, trots att mötet enligt PiS var en stor seger för premiärminister Beata Szydło, som hyllades med blommor på flygplatsen när hon kom hem.

Vi är stolta över hennes insatser, sade partiledaren Jarosław Kaczyński, PiS vill kämpa för det som är viktigt.

Hans besked har sedan följts upp av flera ministrar. Detta till trots har polackerna i en opinionsundersökning med stor bestämdhet bestämt sig för motsatsen – mötet i Bryssel blev en seger för Tusk, bra för Polen och fiasko för Szydło.

Och detta är ju lite intressant med tanke på att Tusk lovat sitt parti Medborgarplattformen att ställa upp som partiets kandidat i presidentvalet 2020 – när hans mandat som permanent ordförande i Europeiska rådet går ut. (oko.press och wB 24 mars 17)