Gowin: Polen tar inte emot några flyktingar

Högskoleminister och vice premiärminister Jarosław Gowin.
Foto: Facebook.

Polen kommer inte att acceptera EUs system för fördelning av asylsökande. Det säger högskoleminister Jarosław Gowin, som är en av flera vice premiärministrar i Beata Szydłos regering. Migrationskommissionären Avramopoulos har inte märkt att den polska regeringen har ändrat sig.

Dimitris Avramopoulos, EUs kommissionär i migrationsfrågor, sade vid ett besök i Warszawa i förra veckan att medlemsländerna är skyldiga att fullgöra sina åtaganden – annars kommer EU-kommissionen att vidta åtgärder.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har ända sedan maktskiftet hösten 2015 sagt nej till att ta emot flyktingar som accepterats av den förra regeringen.

Av de 100 000 flyktingar som skulle omfördelas från lägren i Grekland och Italien har emellertid bara 14 000 hittills tagits emot i något EU-land. Polen, som tilldelats 6 200 asylsökande har inte tagit emot någon alls. Inte heller Österrike eller Ungern har tagit emot sin kvot. (Polskie Radio 28 mars 16)