Toppmöte om innovation i Warszawa

Ledarna för de fyra Visegradländerna, från vänster Tjeckiens Bohuslav Sobotka, Ungerns Viktor Orban, Beata Szydło och Slovakiens Robert Fico. Foto: KPRM, flickr.

I Warszawa hålls på tisdagen ett toppmöte om innovation i Centraleuropa. Mötet ska resultera i en deklaration om hur man i de fyra Visegradländerna Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien, bäst ska gynna innovation i regionens näringsliv. Regeringscheferna från de fyra länderna deltar i toppmötet för att underteckna deklarationen, som ska utlova hjälp åt nya och innovativa företag samt öka konkurrenskraften hos Visegradländerna. Avsikten är också att stärka samarbetet inom forskning, teknik, innovation och digitalisering, särskilt med hjälp av EU-medel.

Högskoleminister Jarosław Gowin är entusiastisk.

Toppmötet visar att Polen är ett av Europas mest dynamiska utvecklingsländer, säger han till Polskie Radio. Jag undrar om ett arrangemang om innovation och banden mellan vetenskap och ekonomi någonsin lockat så många viktiga politiker, däribland flera premiärministrar.

Premiärminister Beata Szydło passade på att tala om hur viktigt det är att EU nu när Storbritannien lämnar EU allvarligt diskuterar hur EU kan reformeras. Hon talade också om vikten av att Storbritanniens sorti ur EU företas på ett ordnat sätt, inte minst med tanke på de säkerhetsintressen som Polen och resten av EU har.

En viktig fråga för Visegradledarna i Warszawa idag är migrationen, sade hon. Polen är inte överens vad gäller fördelningsmekanismen. När Romdeklarationen undertecknades vid EUs jubileumsmöte inleddes den diskussionen, och jag är glad att många av de krav som Polen lade fram finns med i deklarationen. (Polskie Radio och onet.pl 28 mars 17)