Tusk ska inställa sig till förhör

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: wikipedia.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kommer den 19 april att avlägga vittnesmål Warszawa i samband med en brottsutredning. Det meddelar hans presstalesperson Preben Aaman.

Två före detta chefer för kontraspionaget står åtalade för att ha samarbetat med främmande makt – d.v.s. den ryska underrättelsetjänsten under en period 2010, då Tusk var premiärminister i Polen.

Samarbetet strider inte mot lagen om det har godkänts av regeringschefen – men den lagen har nu avskaffats eftersom försvarsminister Antoni Macierewicz anser att den stred mot polska intressen.

Tusk ska alltså svara på frågan om han godkänt samarbetet, vilket en av de åtalade, SKWs förre chef general Janusz Nosek, hävdar.

Han säger att polska trupper i Afghanistan tack vare samarbetet kunde transportera sin utrustning över ryskt territorium.

Sannolikt ingår förhöret i den kampanj som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) driver mot Donald Tusk. PiS vill att han ska förhöras också i andra rättegångar, främst sådana som berör flygolyckan vid Smolensk 2010, då förre presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom. Presidentens bror, Jarosław Kaczyński som är ordförande i PiS, anser att Tusks stab på olika sätt kan lastas för flygkatastrofen.

PiS följer också ett annat spår – man vill visa att olyckan var ett politiskt attentat som initierats av Moskva, och att Tusk varit behjälplig med att sopa undan spåren. Därför har man bett först ett brittiskt och senare ett spanskt kriminaltekniskt laboratorium att undersöka prover från flygplanet och offren för att se om det finns spår av sprängämnen.

Med utredningen om kontraspionagets samarbete med rysk underrättelsetjänst kan PiS nu förknippa Tusk med Moskva på ännu ett område. Och den ryska underrättelsetjänsten har inget gott renommé i Polen. (TVN och wB 30 mars 17)