PiS ligger kvar under 30 procent

Tre opinionsundersökningar som publicerades i förra veckan, visar alla att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tappar stöd, att oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) går upp igen.

Om det vore val i slutet av mars skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 29 % av rösterna enligt en färsk opinionsundersökning från Millward Brown. Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle få 27 %, populistiska Kukiz’15 10 %, Moderna och Vänsteralliansen (SLD) 8 % vardera. På tre veckor har PiS tappat 5 % av väljarstödet som är det lägsta på flera månader. I gengäld har Medborgarplattformen ökat med 3 %.

Att PiS tappar röster bedöms ha samband med premiärminister Beata Szydło kampanj mot att landets förre regeringschef Donald Tusk skulle väljas om till ordförande i Europeiska rådet. Under sin tid som premiärminister i Polen var Tusk var partiledare för Medborgarplattformen som idag är det största oppositionspartiet.

PiS skeptiska inställning till och ständiga kontroverser med EU anses också höra till bilden.

Moderna fortsätter sin kräftgång. Med 8 % av rösterna har man tappat 3 % sedan den förra mätningen. (TVN 31 mars 14)