PiS vill debattera grundlagen

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Det har länge spekulerats i när regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ska börja göra förändringar i grundlagen. Partiet har visserligen egen majoritet i parlamentet, men långt ifrån de två tredjedelar av rösterna som det krävs för att ändra författningen.

I dagarna förde PiS-ledaren Jarosław Kaczyński en ändring av grundlagen på tal på ett seminarium i senaten

Lagen bör ändras eftersom den är så postkommunistisk, sade Kaczyński, den bidrar till att bevara samhället som det var 1997 när grundlagen antogs.

PiS anser att regeringarna efter 1989 inte gjort upp med kommunismen eftersom många anställda i offentlig förvaltning fick stanna kvar efter 1989. Regeringen har sedan maktskiftet hösten 2015 genomfört utrensningar på många håll. Senast meddelade utrikesminister Witold Waszczykowski att anställda på utrikesdepartementet – i princip alla som är över 50 år – bör sluta. Tidigare har samma princip införts på försvarsdepartementet.

Talmannen i senaten Stanisław Karczewski kompletterade ordförandens tal med att avisera en debatt om grundlagen i parlamentet.

Vi vill ändra grundlagen så att det blir bättre för polackerna, för Polens suveränitet och för samhället, sade Karczewski. Det är viktigt att diskutera lagen eftersom alla inte var positiva till den när den antogs, och valdeltagandet var lågt.

Oppositionen ställer sig sval till frågan.

Det vore som att diskutera brandskydd med en pyroman, säger Kamila Gasiuk-Pihowicz till tidningen Rzeczpospolita.

Bondeförbundet (PSL) tror inte heller på idén.

Kaczyński kommer inte att kunna skapa en sådan atmosfär som skulle kunna samla en majoritet för ett nytt grundlagsförslag, säger ordföranden Władysław Kosiniak-Kamysz.

Det är nog ett försök att ta upp nya ämnen i den offentliga debatten, säger statsvetaren Rafał Chwedoruk. Sannolikt för att försöka neutralisera det nederlag som PiS lidit på den internationella arenan. (Rzeczpospolita 3 april 17)