Ultimatum i flyktingfrågan för Polen och Ungern

Ungerns Viktor Orbán och Polens Beata Szydło är eniga i flyktingfrågan. Foto: wikimedia commons.

Polen och Ungern kan komma att tvingas ut ur EU om de två länderna inte accepterar det fördelningssystem för flyktingar som EU enats om. Det säger en diplomatisk källa till den brittiska tidningen The Times.

Enligt tidningen komger Tyskland, Frankrike och upp till 21 andra medlemsländer under året att ställa Polen och Ungern inför ett ultimatum och kräva att de accepterar sin flyktingkvot eller lämna EU.

Varken Polen eller Ungern har accepterat att ta emot några av de 160 000 flyktingar från Mellanöstern och Afrika som nu befinner i läger i Grekland och Italien.

De kommer att tvingas välja – är de med i EU-systemet eller ej, säger en diplomat till tidningen. Man kan inte utöva utpressning på EU, enigheten har ett pris, säger den anonyma diplomaten.

Ungern har krävt att Europadomstolen ska utreda om beslutet om flyktingkvoter är lagligt – svaret väntas bli positivt. Polen har i sin tur struntat i kritiken från EU.

Sedan måste Polen och Ungern följa domstolens utslag, annars blir det konsekvenser, både ekonomiska och politiska, säger källan. Och nu är det slut med undanflykter, vi kommer att vara stenhårda i det här fallet. (express.co.uk och Polskie Radio 4 april 17)