Så krossades gettoupproret

Publicerad 2017-04-06 17:21

Es gibt kein jüdischen Wohnbezirk in Warschau mehr! (Det finns inget judiskt bostadsområde i Warszawa längre). Det är den belåtna titeln på SS-generalen Jürgen Stroops rapport till SS-ledaren Heinrich Himmler 1943.

Rapporten har översatts av Henrik Lindberg på Försvarsmakten och getts ut på Vaktel Förlag med titeln SS-Brigadeführer Jürgen Stroops rapport till Himmler 1943 ” Det tidigare judiska ghettot i Warszawa finns inte längre!” Redaktörerna Martin Månsson, Simon Olsson och Artur Szulc inleder med en kommenterande resumé av vad som ledde fram till andra världskriget.

Först i rapporten finns en lista över tyska soldater som sårats och dött för ”Führern och fosterlandet i striderna under förintandet av judar och banditer i Warszawas tidigare ghetto”. Jämfört med de 7 000 gettoinvånare som dog är de stupade soldaterna få.

Läs vidare >>Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner