Tysk politiker: Länderna i Centraleuropa behöver mer tid

Den tyske finansministern Wolfgand Schäuble. Foto: EPP

Vi ska inte kräva för mycket av våra vänner och grannar i Europa, som polackerna, ungrarna och tjeckerna. Det sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble vid ett möte med Bankföreningen i Berlin. Trots skillnaderna i åsikter bör vi visa större förståelse för länderna i Central- och Östeuropa. De behöver få lite mer tid på sig för att finna sig tillrätta i EU.

Schäuble har tidigare sagt att han inte kommer att stödja dem som kräver ekonomiska påföljder för de länder som vägrar ta emot invandrare eller som tar mot för få.

Sådana krav leder ingenstans, det innebär bara en upptrappning av konflikten, sade Schäuble. Man måste ta hänsyn till den särskilda situationen i varje land, och förmågan att ta emot människor från andra världsdelar är olika i olika länder.

Wolfgang Schäuble anses vara en av CDUs mest erfarna politiker, rapporterar TNV. Han är den ende i Angela Merkels regering som varit kritisk mot hur Tyskland hanterat flyktingkrisen. (TVN 6 april 17)