Tjuvlyssnat – inga illustratörer ställer ut

Publicerad 2017-04-11 16:13

 

Torsdagen den 21 april öppnas utställningen Tjuvlyssnat i Stockholm.

Tjuvlyssnat – det är dialoger och berättelser avlyssnade i det polska offentliga rummet, och som likt en spegel reflekterar tidens stämningar. Dessa sanningar om vardagslivet levererade i förbifarten av frisörer, expediter, tillfälliga förbipasserande, taxichaufförer eller spårvagnspassagerare skapar ett slags atlas över den polska folksjälens visdomar. Tjuvlyssnat är också en översikt över dagens intressantaste polska illustratörer. Varje tecknare har fått en egen anekdot på sin lott, och total konstnärlig frihet i utförandet.

”Idén till en utställning och en illustrerad bok dök upp 2010. Då satte jag och Marta Mach på egen hand ihop ett häfte med sjutton historier bildsatta av unga illustratörer. Projektet Tjuvlyssnat drivs också sedan flera år av kvartalstidskriften Zwykłe Życie (Det vanliga livet)”, säger curatorn och en av initiativtagarna Agata Napiórska. Nu är det tillbaka i form av en bok och en utställning, denna gång med tjugoen illustrerade berättelser. Vissa är helt nya, andra har publicerats i tidskriften, och några var med i det första häftet för sju år sedan. Några av Polens intressantaste unga illustratörer medverkar – vissa är redan kända, andra är i början av sin karriär. En kort biografi över varje illustratör finns med på utställningen.

art something… är ett onlinegalleri med showroom i Stockholm, som koncentrerar sig på nutida konst i små upplagor av etablerade internationella konstnärer och nya uppstickare, med målet att erbjuda god konst till rimliga priser.

Affischdesign: Michał Loba

Vernissage: 20 april 2017 18.00 – 20.00 på art something showroom, Mosebacke torg 4, 2 tr, Stockholm

På fredagen kl 17 föreläser Michał Loba och Agata Napiórska om nya polska illustratörer på Polska institutet i Stockholm, Mosebacke torg 4, bv (del av Öppet hus på Polska institutet, 21 april 15.00 – 20.00)

(Polska institutet april 11 april 17)Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 44: Om svarta protester, söndagsstängt och marsrevolten 1968. Medverkande Dorota Tubielewicz Mattsson, professor i polska språket och litteraturen samt medarbetare i webb-Bulletinen.

  Poddvärdar är Magdalena Domeradzka och Ted Bergdahl.

  Till Podden >>

 • Valuta 4 april 2018

  1 zloty = 2,65 kr.
  100 kr = 37,77 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

  3–4 maj Visby

  Svensk-Polska Föreningen på Gotland firar Polens nationaldag.

  Tors 3 maj Visby

  17.30 Föreningens årsmöte.

  18.30 Info om 3 maj, Polens nationaldag. Sedan föreläser Christer Olsen om hur främmande makt spionerat i Sverige. Hörsalen, Almedalsbiblioteket.

  Fred 4 maj Visby

  15.00 Polens ambassadör Wiesław Tarka föreläser om Polens väg till självständighet. Hörsalen, Almedalsbiblioteket.

  Läs mer 

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters