Kaczyński sparkar ut Misiewicz

Försvarsdepartementets talesperson Bartłomiej Misiewicz.
Foto: P Tracz, regeringskansliet, wikipedia.

Bartłomiej Misiewicz, som tidigare gjort en överraskande kometkarriär på försvarsdepartementet, har nu sparkats ut ur regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS)av ordföranden själv, Jarosław Kaczyński.

Det är ett beslut som måste tas för att skydda partiets goda rykte, säger PiS talesperson Beata Mazurek.

Misiewicz hade trots sin ungdom en betydelsefull post på försvarsdepartementet och försvarsminister Antoni Macierewicz såg till att han också mot reglerna valdes in i styrelsen för PGZ, Polska Krigsmaterielgruppen. Misiewicz själv hade hög svansföring – han krävde att generalerna på departementet skulle ledsaga honom ut till limousinen med en paraply, han ville tilltalas med herr minister osv. I slutet av januari fick han sluta som talesperson.

Han gått på en välbehövlig semester, och det är brottsligt att antyda något annat, sade en uppretad försvarsminister.

Nu har departementet fått en ny talesperson, och dessutom har tidningen Rzeczpospolita avslöjat hur det gått för Misiewicz: Han har fått en ny tjänst på PGZ med saftig lön, tjänstebil och rejäl bonus. Det är inte bra för partiet.

Försvarsminister Macierewicz har hittills haft en mycket stark ställning i partiet, och han tycks ha kunnat göra som han vill. Ett exempel är maktkampen med president Andrzej Duda om vem som egentligen är ÖB – där Kaczyński så småningom gick in och avgjorde frågan.

Försvarsministerns skyddsling Misiewicz har också orsakat förvåning i den politiska världen – en ung, inte särskilt kompetent person som efter kort tid på departementet fick medalj för utomordentliga insatser för försvaret, som utan vidare hunsar med landets generaler, som tar regeringslimousinen till discot på lördagskvällen – hur kan detta fortgå?

Kaczyński, som ogillar dem som tar sig friheter eller lever lyxliv på skattebetalarnas bekostnad, reagerar. Frågan är nu om Macierewicz är i onåd och vad som ska hända härnäst. (RMF24, TVN 12 april 17)