Medborgarplattformen på uppgång – vill samarbeta med Moderna

Publicerad 2017-04-12 14:05

Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen. Foto: PO, FB.

Det liberala partiet Moderna är i kris. Partiet som grundades våren 2015 och med god marginal kom in i parlamentet tilltalade allt fler – inte minst dem som började tappa förtroendet för Medborgarplattformen (PO) efter åtta års styre.

Yngre stadsbor i den växande medelklassen gick över till Ryszard Petrus parti och stödet ökade i början kontinuerligt. Men nu faller opinionssiffrorna – den långdragna aktionen i parlamentet i julas har fått väljarna att se mer kritiskt på Moderna. Att partiledaren och vice ordföranden gjorde en nyårsutflykt till Madeira med medan fotfolket sittstrejkade i parlamentet sänkte förtroendet inte bara för Petru själv utan också för partiet.

Tre partimedlemmar, Joanna Augustynowska, Martha och Gregory Golbik Furgo, sägs ha för samtal med Medborgarplattformen och får nu lämna partiet.

Enligt den senaste opinionsundersökning från Cbos ligger Moderna ligger nere och nosar på 5 %-spärren – för ett år sedan stödde 18 % av väljarna partiet.

Stödet för Medborgarplattformen har ökat hela våren, och det handlar mycket om Moderna-väljare som återvänder. Trots inre strider har partiet nu seglat upp till 26 % och partiledaren Grzegorz Schetyna tycks sitta hyfsat säkert i sadeln. Schetyna återtar nu entusiastiskt rollen som oppositionsledare och bjuder in tills samarbete mot PiS.

Vi måste samarbeta mer, inte minst inför kommunalvalet. Moderna är en tillgång som vi inte får slösa bort, säger Schetyna, som hoppas på att oppositionen ska kunna komma fram till ett gemensamt program – kanske har han PiS samarbete med de små högerpartierna i tankarna. Går flera partier ihop på samma vallista får man också fler röster – en taktik som PiS-ledaren Jarosław Kaczyński praktiserade med framgång i parlamentsvalet 2015.

Men Moderna avvisar tanken – vi har bättre siffror nu än i valet, säger partiets vice ordförande Katarzyna Lubnauer. Och det är sant, men så sent som för tolv månader sedan var siffrorna mer än tre gånger så höga som det är idag. (Natemat.pl och wB 10-12 april 17)Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner