Stödet för PiS ökar igen

Publicerad 2017-04-12 13:22

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 37 % av rösterna och oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) 26 %. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Cbos.

Stödet för PiS och de två små högerpartierna Solidariska Polen och Polen Tillsammans, som gick till val på PiS vallistor, har inte förändrats i Cbos mätningar under den senaste månaden. Medborgarplattformen med sina 26 % har däremot ökat med 7 % sedan förra månaden.

På tredje plats ligger populistiska Kukiz’15 med 9 %. Ryszard Petrus liberala parti Moderna tappar 3 % och ligger nu och nosar på 5 %-spärren.

Partier som PSL (Bondeförbundet) och Vänsteralliansen (SLD) skulle inte komma in i parlamentet om det vore val idag.

Valdeltagandet skulle ha blivit 67 % vilket är högt för Polen generellt sett.

Andra opinionsundersökningar i vår har visat på ett sviktande intresse för PiS och en del av det kan tillskrivas partiets envisa motstånd mot att Donald Tusk skulle väljas om till ordförande i Europeiska rådet.

I gengäld tycks oppositionens krav på en förtroendeomröstning om regeringspartiet i stället ha stärkt PiS i april. Det var uppenbart att omröstningen skulle sluta till regeringens fördel – PiS har egen majoritet i kammaren – men oppositionen ansåg att debatten gav möjlighet att lyfta viktiga frågor. Möjligen har väljarna inte tyckt att debatten gav särskilt mycket.

I början av månaden, när den aktuella undersökningen genomfördes var Smolenskutredningen särskilt aktuell. Den 10 april var det exakt sju år sedan olyckan och i synnerhet försvarsminister Antoni Macierewicz har gått ut stort med att haveriutredningen hade viktiga resultat att tillkännage. Så blev emellertid inte fallet – men då var opinionsundersökningen slutförd. (TVN och wB 7 april 17)Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 44: Om svarta protester, söndagsstängt och marsrevolten 1968. Medverkande Dorota Tubielewicz Mattsson, professor i polska språket och litteraturen samt medarbetare i webb-Bulletinen.

  Poddvärdar är Magdalena Domeradzka och Ted Bergdahl.

  Till Podden >>

 • Valuta 4 april 2018

  1 zloty = 2,65 kr.
  100 kr = 37,77 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

  3–4 maj Visby

  Svensk-Polska Föreningen på Gotland firar Polens nationaldag.

  Tors 3 maj Visby

  17.30 Föreningens årsmöte.

  18.30 Info om 3 maj, Polens nationaldag. Sedan föreläser Christer Olsen om hur främmande makt spionerat i Sverige. Hörsalen, Almedalsbiblioteket.

  Fred 4 maj Visby

  15.00 Polens ambassadör Wiesław Tarka föreläser om Polens väg till självständighet. Hörsalen, Almedalsbiblioteket.

  Läs mer 

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters