Måttligt populära ministrar

Försvarsminister Antoni Macierewicz.
Foto: Robert Suchy, flickr.

Nästan hälften av polackerna tycker att det är dags att sparka ut försvarsminister Antoni Macierewicz. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Ariadna. Av dem som sympatiserar med regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ser 22 % Macierewicz som en belastning.

På andra plats på listan över impopulära regeringsledamöter kommer hälsominister Konstanty Radziwiłł – 30 % av väljarna vill bli av med honom. Och som god trea ser vi miljöminister Jan Szyszko med 22 % av rösterna bakom avgångskraven.

Samma tre ministrar kommer högst på listan över dem som skött sitt arbete sämst.

Men det finns också regeringsledamöter som är uppskattade. 14 % tycker att familjeminister Elżbieta Rafalska gör bra ifrån sig – bland PiS-arna är hela 35 % positiva. Rafalska är den som personifierar det nya flerbarnsbidraget som inneburit ett lyft för många barnfamiljer.

Premiärminister Beata Szydło, finansminister Mateusz Morawiecki och justitieminister Zbigniew Ziobro får godkänt av 28 % av de tillfrågade men underkänt av 50 %.

Att Macierewicz ligger illa till i opinionen har flera orsaker, den senaste handlar om hans unge adept som mot alla regler fick guldkantade jobb efter ingripande av försvarsministern. Bakom Szyszkos dåliga betyg ligger inte minst en relativt ny lag som ger markinnehavare rätt att fälla träd utan tillstånd, vilket inneburit att många stadsbor nu blivit av med den grönska som fanns i bostadsområdena. Och Radziwiłł har blivit vida omtalad sedan han tog ställning i preventivmedelsdebatten. Jag skulle inte ens ge dagen-efterpiller till en våldtagen 12-åring, sade han i en debatt. (Warsaw Voice och wB 14 april 17)