Duda inger mest förtroende

President Andrzej Duda.
Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Den politiska våren har varit händelserik i Polen, och händelser som kampen mot att Donald Tusk skulle väljas om som EU-ordförande, Bartłomiej Misiewicz raska karriär på försvarsdepartementet och Smolenskkommissionens teori om en termobarisk explosion ombord på president Lech Kaczyńskis störtade flygplan 2010 tillhör de faktorer som påverkat väljarnas uppfattning om ledande politiker.

En färsk undersökning från opinionsinstitutet Ibris visar att president Andrzej Duda inger förtroende hos 34,6 % av polackerna. Man kan i det sammanhanget påminna om den förre presidenten Bronisław Komorowski, som brukade få runt 70 % av rösterna i liknande mätningar.

Oppositionsledaren Grzegorz Schetyna från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har tagit ett stort kliv uppåt och ligger nu på andra plats med 32 %. Därefter kommer populistledaren Paweł Kukiz med 30,7 % och Władysław Kosiniak-Kamysz från partiet PSL (Bondeförbundet) med 28,6 %.

Premiärminister Beata Szydło landar först på femte plats med 27,5 % med finansminister Mateusz Morawiecki tätt i hälarna, 27,3 %. Szydło anses ha tappat mycket stöd i samband med valet av nu ordförande i Europeiska rådet, då hon blev den som tvingades försöka stoppa omvalet av partiledaren Jarosław Kaczyńskis ärkerival Donald Tusk, och de låga siffrorna kan vara anledning till oro för henne.

Förtroendet för Moderna-ledaren Ryszard Petru själv är lägre än för partiets talesperson Katarzyna Lubnauer, och troligen är det hans oväntade Portugalresa till nyår som har sänkt tilliten till honom. På plats nr 9 kommer justitieminister Zbigniew Ziobro.

Man mäter också vilka politiker som inger minst förtroende, och där hamnar PiS-ledaren Jarosław Kaczyński på 22,6 %, högskoleminister Jarosław Gowin på 20,2 % och talmannen i sejmen Marek Kuchciński på 20 %.

Absolut lägst förtroende har försvarsminister Antoni Macierewicz – nästan 80 % litar inte på honom. (Onet.pl och wB 18 april 17)