PiS vill ha taggtrådsläger för flyktingar

Inrikesminister Mariusz Błaszczak.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vidhåller sitt motstånd mot att ta emot flyktingar från Mellanöstern och Nordafrika, och inrikesminister Mariusz Błaszczak föreslår nu bevakade uppsamlingsläger inhägnade med taggtråd för asylsökande som kommer till landet.

Det är en nödlösning ifall om det kommer utlänningar en masse, kan ju upplopp som i Calais eller Dunkerque, säger ministern. Idag kan vi bara isolera främlingar om vi inte kan fastställa deras identitet, men med den nya förordningen kan alla som söker asyl i Polen samlas upp i lägren, även barnfamiljer.

Så länge landet regeras av PiS (Lag och Rättvisa) kan vi vara säkra på att det som hänt i Västeuropa inte inträffar här, säger Błaszczak. För oss är säkerheten prioriterad. Den förra regeringen gick med på att ta emot tusentals flyktingar, det var att sträva efter att få en kris. Men vi kommer inte att använda samma multikulturella politik som man gjort i Västeuropa – skörden av den har blivit blodiga terrorattacker.

Vi ser också hur Ungern drabbades hösten 2015 då det blev regelbundna sammandrabbningar mellan flyktingarna och den ungerska polisen, säger inrikesministern. Om en sådan situation skulle uppstå vill vi vara förberedda med läger, och de som begår brott får stanna där tills de blir utvisade. Sådana containerläger finns både i Frankrike och Tyskland.

Polens östgräns är EUs östgräns, särskilt gränsen till Vitryssland är känslig, där försökte man förra sommaren öppna en ny transitväg från Asien till Europa. Men den polska gränspolisen klarar trycket när vi förstärker vårt lands gränser, säger inrikesministern.

Han påpekar också att Lag och Rättvisa nu åter öppnar polisstationer som den förra regeringen lagt ner. (Polskie Radio, natemat.pl, TVN 14/18 april 17)