Macierewicz manar till försvar av Kaczyńskis byst

Publicerad 2017-04-19 14:54

Försvarsminister Antoni Macierewicz.
Foto: Robert Suchy, flickr.

Huvudstadens soldater har ett stort ansvar för bevakningen av den nyuppsatta bysten av förre presidenten Lech Kaczynski, som dog till Republikens försvar. Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz vid en ceremoni till minne av offren i gettoupproret som bröt ut i Warszawa den19 april 1943.

President Kaczyński omkom i en flygolycka utanför Smolensk 2010, och eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att planet sprängdes i luften på initiativ av Moskva anser man också att han stupat i kampen mot arvfienden Ryssland. Därför ska hans namn nämnas vid alla de olika tillfällen under året när Polen högtidlighåller minnet av olika historiska händelser.

Det är lika viktigt att försvara presidentens byst som Den okände Soldatens grav, sade försvarsministern och påminde om Kościuszko-upproret då soldaterna också bekämpade ”en invasion från Moskva”.

Försvarsministerns ställning är lite oklar sedan Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tvingat bort hans unge adept Bartosz Misiewicz från försvarsmaktens köttgrytor. Normalt borde även Macierewicz fått sparken, i synnerhet som både president Andrzej Duda och premiärminister Beata Szydło är mycket kritiska till honom. Även finansminister Mateusz Morawiecki och justitieminister Zbigniew Ziobro tillhör hans uttalade fiender inom regeringen.

Men Kaczyński avvaktar och på vadhållningsfirmorna kan man nu spela på vilken minister som får gå först – blir det Macierewicz, hälsominister Konstanty Radziwiłł eller rentav utrikesminister Witold Waszczykowski, som alla ådragit sig negativ uppmärksamhet. (Rzeczpospolita, TVN, natemat.pl och wB 18/19 april 17)Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner