Polens Breivik får straffet sänkt

Publicerad 2017-04-19 13:43

Appellationsdomstolen i Warszawa har sänkt straffet för Brunon Kwiecień som dömts för att ha planerat en terrorattack mot parlamentet.

Han har tidigare överklagat domen i hovrätten i Kraków med motiveringen att det begåtts fel i rättegången, men lyckades då inte få sitt straff sänkt.

I december 2015 dömdes Kwiecień för att 2012 ha planerat en terrorattack mot parlamentet, en attack som han försökte förmå några av sina studenter att utföra. Han dömdes också för olaga vapeninnehav och handel med skjutvapen.

Kwiecień, som arbetade på Lantbruksuniversitetet i Kraków, hade planerat att en lastbil med sprängämnen skulle köras rakt in i parlamentsbyggnaden i Warszawa på självständighetsdagen den 11 november, då både dåvarande premiärministern Donald Tusk och dåvarande presidenten Bronisław Komorowski väntades vara närvarande.

I förhören uppgav han att han ville slå mot arroganta myndigheter och politiker som han uppfattade som ren överklass och att han ville skapa mer skräck än den norske terroristen Anders Behring Breivik gjort i Norge.

Han hade tidigare anmälts till polisen av sina studenter som anade oråd när han talade om att ta lagen i egna händer för att skipa rättvisa. (Polskie Radio och wB 19 april 17)Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 45: Om antenner i huvudet på Jesus och populära polska presidenter.

  Idag pratar vi om höjdare på lite olika sätt. Med Magdalena Domeradzka och Ted Bergdahl.

  Till Podden >>

 • Valuta 22 maj 2018

  1 zloty = 2,57 kr.
  100 kr = 38,77 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters