Tusk vittnar i Warszawa

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk inställer sig på onsdagen i en domstol i Warszawa för att höras som vittne i rättegången mot två tidigare chefer i SKW, det polska kontraspionaget, åtalade för att utan tillstånd ha samarbetat med ryska underrättelsetjänsten i Afghanistan.

Samarbetet innebar att polackerna när de drog tillbaka trupper och material från Afghanistan 2010 kunde passera över ryskt territorium, vilket innebar att transporten gick säkrare och snabbare. För att få inleda ett sådant samarbete krävs tillstånd från regeringschefen vilket de två åtalade hävdar att de fått.

Regeringschefen, som då var Donald Tusk, var i sin tur var skyldig att ta reda på vad försvarsministern ansåg i frågan, men inte att ta hänsyn till hans åsikt. Dåvarande försvarsministern Tomasz Siemoniak har tidigare i rättegången sagt att han inte blivit konsulterad.

SKWs samarbete med den ryska underrättelsetjänsten dök upp i utredningen av Smolenskolyckan den 10 april 2010, då man ville fastställa var polska militärer i Ryssland befann sig. I olyckan omkom PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis bror, dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra omkom, och PiS har använt olyckan för att försöka krossa ärkerivalen Tusk. PiS hävdar att eftersom Lech Kaczyński var en kraftig motståndare till Tusks försök att förbättra relationerna med Ryssland, fanns det ett intresse av att tysta honom. Presidentplanet skulle därför på initiativ av Moskva utsatts för ett attentat och sprängts i luften och Tusk skulle ha hjälpt till att sopa undan spåren efter sprängningen. Med hjälp av rättegången mot SKW försöker PiS visa Tusks nära anknytning till Vladimir Putin.

När Tusk på onsdagen tog tåget från Sopot till Warszawa för att inställa sig i domstolen möttes han av entusiastiska anhängare men också av motdemonstranter. (TVN och wB 19 april 17)