Åklagaren: Åtta timmar för komplicerat fall

En politisk rättegång, sade Donald Tusk, sedan han avlagt vittnesmål om det militära kontraspionagets samarbete med rysk säkerhetstjänst i Afghanistan 2010. Foto: wikipedia.

Att åklagarmyndighetens frågade ut EU-ordföranden Donald Tusk i åtta timmar har väckt uppseende. Åklagaren Michał Dziekański förklarar det med att det var en komplicerad fråga och många närvarande – tre misstänkta med tre advokater vardera och så Tusk och hans advokat. Det gjordes också minst två pauser.

Utöver detta tog protokollföringen tid, säger han. Protokollet skrevs för hand och skulle sedan granskas och godkännas av alla inblandade.

Tusk sade själv efter förhöret att detta uppenbart är en politisk rättegång. Det handlar om två f.d. chefer i det militära kontraspionaget SKW, som misstänks för att ha samarbetat med den ryska säkerhetstjänsten FSB när Polen 2010 avvecklade sitt engagemang i Afghanistan. De polska trupperna fick lov att passera ryskt territorium på väg hem med utrustningen, vilket underlättade utrymningen.

Enligt lagen ska regeringschefen godkänna ett sådant samarbete, och de två cheferna säger att de fått tillstånd av Tusk – vilket Tusk alltså skulle frågas ut om. Regeringschefen i sin tur ska i sådana sammanhang diskutera frågan med försvarsministern, vilket Tomasz Siemoniak som var försvarsminister på den tiden säger inte har skett. Regeringschefen behöver inte ta hänsyn till försvarsministerns åsikt, men detta är en fråga som Tusk också bör ha fått förklara.

Inrikesminister Mariusz Błaszczak sade efter förhöret att Donald Tusk har mycket att svara för och att han kommer att kallas in till fler rättegångar. (Natemat och wB 19/29 april 17)