Kaczyński och Macierewicz i kamp om makten

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Det finns ett antal tickande bomber som kommer att påverka försvarsminister Antoni Macierewicz framtid, skriver nyhetsportalen Natemat.pl.

En av bomberna är Smolenskkommissionens tes om att en termobarisk explosion orsakade Smolenskolyckan 2010; en annan är uttalanden från Smolenskkommissionens ordförande Wacław Berczyński om att det var han som stoppade inköpen av den franska helikoptern Carcale. Misiewicz-affären är sannolikt långt ifrån slut och försvarsministerns nonchalans mot president Andrzej Duda ligger honom också i fatet. Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) uppskattar sannolikt Macierewicz insatser i Smolenskhistorien, men har satt ned foten vad gäller både Misiewicz och maktkampen med Duda.

Partikonventet, då en regeringsombildning skulle ha tillkännagetts, har skjutits fram till i juni – kanske för att Macierewicz ska försvaga sin ställning ytterligare. Kaczyński vill sannolikt också konsultera den av PiS särskilt gynnade Toruń-prästen Tadeusz Rydzyk, som står både PiS-ledaren och försvarsministern nära.

Men det finns också uppgifter om att Macierewicz idag har en så stark ställning i partiet att han utmanar Kaczyński om ledarskapet.

Den internationella nyhetsportalen Blastingnews polska redaktion pekar också på katolska kyrkans starka ställning i polsk politik. Biskop Henryk Hoser har i helgen kritiserat PiS – och därmed Kaczyński – för egoism och egocentrism.

Kanske petar Kaczyński premiärminister Beata Szydło på konventet och tar själv över – då blir det lättare att göra sig av med Macierewicz och hans anhängare, skriver blastingnews.pl. Det kräver dock att han kommer överens med fader Rydzyk. Han måste också trots spända relationer komma överens med president Duda – det är presidenten som tillsätter regeringen. (natemat.pl och blastingnews.pl april 17)